Sinds 1 januari 2016 biedt Vluchtelingenwerk-Samenspraak Bunnik werkcoaching aan. Met een coach gaat de vluchteling die in Bunnik gehuisvest is op zoek naar werk, zo nodig in combinatie met een opleiding. De coach en de vluchteling onderzoeken samen welke mogelijkheden er zijn om een toekomst in Nederland op te bouwen.
Er wordt gekeken naar opleiding en werkervaring in het land van herkomst, naar de taalvaardigheid in het Nederlands en Engels, diplomawaardering vindt plaats en er wordt een CV opgesteld. Belangrijk is dat werkcoach en vluchteling gezamenlijk tot een realistisch beeld van opleiding en werk komen. Als tussenstap naar betaald werk behoort begeleiding bij het vinden van vrijwilligerswerk tot de mogelijkheden.

Alle vluchtelingen starten hun integratie in Nederland met een bijstandsuitkering in het kader van de Participatiewet. In deze regio wordt de uitkering verstrekt door de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug te Zeist (RSD). Het beleid van de RSD is erop gericht dat iedereen met een bijstandsuitkering zo snel mogelijk in zijn eigen onderhoud kan voorzien. Zowel de RSD en VWSB is van mening dat het vinden van werk leidt naar een volwaardig,  zelfstandig en financieel onafhankelijk bestaan in Nederland. Indien nodig gaat de vluchteling samen met de werkcoach in gesprek met de RSD over de meest geschikte aanpak.

De vluchtelingen en de werkcoach zoeken actief naar de best mogelijke werkplek en leggen daarvoor o.a. contact met de lokale arbeidsmarkt en het lokale vrijwilligerswerk.

VWSB heeft een vaste werkcoach, een vrijwilliger die door opleiding en ervaring deskundig is op dit gebied.

Voor meer informatie over werkcoaching kunt u contact opnemen met
Anneke Doeven, coördinator VWSB
E-mail: a.doeven@vwsbunnik.nl
Telefoon: 030 6570700